Grillowana pierś kurczaka na pappardelle z brukselką, kukurydzą i kiełkami.

Nigdy nie byłam fanką brukselki. Pięknie wygląda i tym większe było moje rozczarowanie, gdy okazało się, że w ogóle mi nie smakuje. Moja babcia dzielnie podejmowała próby przekonania mnie do niej, gdy byłam mała, ale wszystkie okazały się daremne. Pewnego dnia jednak, miałam okazję podsłuchać (tak, wiem, że to niegrzecznie) rozmowę starszych pań na Starym Kleparzu. Jedna z nich opowiadała z nieopisanym zachwytem, jaką to rozkosz jej podniebieniu zapewniła brukselka pieczona w osolonej wodzie, a następnie w maśle czosnkowym. Mówiąc o tym niesamowitym smaku gestykulowała niczym francuski kucharz i podnosiła się na koniuszki palców u stóp, niesiona emocjami. Wtedy też stwierdziłam – no dobrze, dajmy tym małym, zielonym kuleczkom jeszcze jedną szansę. Długo z sobą walczyłam aby wziąć pierwszy kęs, ale po nim minęła dosłownie chwila, jak wszystko zniknęło z mojego talerza.

na serwecie

Czas: 10 min + 30 min (pieczenie)

Składniki (na 1 porcję):

  • 150 g piersi z kurczaka
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz
  • suszona bazylia
  • masło czosnkowe (najlepiej domowe, ew. kupione)
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 kłębki makaronu pappardelle
  • 8 brukselek
  • kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni (góra – dół – termoobieg), aby się rozgrzał.
  2. Pierś kurczaka delikatnie solimy, pieprzymy, obtaczamy w suszonym tymianku i bazylii.
  3. Brukselkę myjemy, ściągamy wierzchnią warstwę listków, kroimy na pół i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy zimną wodą do połowy wysokości brukselki i obsypujemy delikatnie solą. Mieszamy, po czym wkładamy do piekarnika na 20 min.
  4. Pierś kurczaka smażymy na patelni grillowej lub w opiekaczu, aż się zarumieni. W tym czasie gotujemy makaron al dente w wodzie osolonej szczyptą soli.
  5. Po 20 min, wylewamy wodę z brukselki. Wsypujemy kukurydzę i całość pokrywamy cieniutkimi listkami masła czosnkowego, po czym z powrotem wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 min.
  6. Makaron układamy na środku talerza. Dookoła układamy brukselkę z kukurydzą. Roztopionym masłem można polać warzywa lub makaron (wedle uznania). Na całość układamy pierś kurczaka, a talerz dodatkowo dekorujemy kiełkami. Smacznego!

z boku

z gory

inne

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Grillowana pierś kurczaka na pappardelle z brukselką, kukurydzą i kiełkami.

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s