Camembert z pomidorami i bazylią zapiekany w szynce parmeńskiej.

Coś pysznego dla wszystkich tych, co nie muszą dbać o linię – pieczony camembert. Danie jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a zarazem wyjątkowo sycące, chociaż jego niepozorna wielkość może zmylić. Szczególnie polecam rozkoszować się jego cudownym smakiem w towarzystwie wytrawnego, czerwonego wina.

z góry

Czas: 5 min (przygotowanie) + 25 min (pieczenie)

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 ser camembert (120 g)
  • 4 plastry szynki parmeńskiej (ew. cienko krojony boczek)
  • 1 mały lub 0,5 dużego pomidora
  • bazylia
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik do nagrzania na 180 stopni.
  2. Wyciągnij naczynie żaroodporne i wyłóż je plastrami szynki parmeńskiej – 1 pionowo, 1 poziomo i 2 po skosie.
  3. Na środku połóż ser i natnij jego górę w pionie i poziomie.
  4. Poszarp świeże liście bazylii i posyp nimi ser, a następnie dociśnij tak, aby część z listków weszła w zagłębienia po nacięciach.
  5. Pokrój pomidora na cienkie plastry i poukładaj na serze.
  6. Zawiń ser w szynkę parmeńską, oblej odrobiną oliwy i natrzyj nią ser dokładnie od góry i po bokach.
  7. Wstaw ser do piekarnika na 25 min. Po wyciągnięciu, udekoruj danie listkami bazylii i możesz podawać do stołu (jeśli chcesz, możesz podawać również z bagietką). Smacznego!

otwarty

zawinienty

pion

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Camembert z pomidorami i bazylią zapiekany w szynce parmeńskiej.

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s