Przepiórki w herbacie nadziewane pomarańczą z warzywnymi sakiewkami.

Kiedyś, już kilka dobrych lat temu, oglądałam australijskiego MasterChef, gdzie gotowały dzieci. Zobaczyłam tam, jak 11-letni chłopiec naciera przepiórki herbatą, zawija w folię aluminiową i wkłada do piekarnika. Wyglądały świetnie, jury twierdziło, że równie dobrze smakowały, jednak były nieco za suche i warto by je dłużej potrzymać w tej herbacie przed upieczeniem. Wtedy postanowiłam, że sama kiedyś zrobię przepiórki w herbacie i wyjdą mi idealnie. Udało mi się podjąć wyzwania stosunkowo niedawno. Co prawda, zdobyć przepiórkę w Krakowie okazało się trudniejszym wyzwaniem niż zakładałam, ale po całodziennym rajdzie od sklepu do sklepu, udało mi się je znaleźć w Makro. Jak tylko się rozmroziły, zabrałam się do gotowania…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Czas: 1 noc (marynowanie) + 30 min (przygotowanie) + 25 min (pieczenie)

Przepiórki

Składniki (na 4 przepiórki):

  • 4 przepiórki
  • 4 łyżki sypanej herbaty (u mnie była z pomarańczą)
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki kleju z pestek winogron
  • kolorowy pieprz
  • sól
  • ostra papryka

Warzywne sakiewki

Składniki (na 4 sakiewki):

  • papier ryżowy
  • 1 mniejsza cukinia
  • 1 cebula
  • 2 pomidory lub 16 pomidorków koktajlowych
  • szczypiorek
  • 1 ząbek czosnku
  • olej z pestek winogron
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Wieczorem:

  1. Zaparz herbatę w miseczce i poczekaj aż wystygnie. Nie odcedzaj z fusów, ma być bardzo mocna.
  2. Przepiórki oczyść z pozostałych piórek, dokładnie umyj, włóż do dużej miski, oprósz pieprzem, solą i papryką. Obłóż pociętą w plastry pomarańczą i zalej ostudzoną herbatą. Włóż do lodówki na całą noc, wcześniej przykrywając folią spożywczą.

Dnia następnego:

  1. Włącz piekarnik aby się rozgrzał do 180 stopni (góra – dół – termoobieg).
  2. Przepiórki przełóż do głębokiej blachy lub brytfanny.
  3. Obierz pomarańczę i wetknij po kawałku w każdą z przepiórek. Zawiń końce nóżek i skrzydełka folią aluminiową, aby się nie przypiekły.
  4. Wlej do przepiórek odrobinę zalewy przez sitko, aby była już bez fusów. Oblej każdą z przepiórek łyżką oleju. Jeżeli lubisz ostre dania, możesz doprawić jeszcze przepiórki solą i papryką.
  5. Włóż przepiórki do piekarnika na 25 min. W czasie gdy będą się piec, przygotujesz sakiewki warzywne.
  6. Cukinię pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z olejem. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę, dodaj posiekany czosnek.
  7. Gdy warzywa już będą miękkie, dodaj pokrojony w kostkę pomidor lub pocięte na połówki pomidorki koktajlowe. Oprósz solą i pieprzem. Zamieszaj kilka razy, aby smaki się przegryzły i zdejmij patelnię z palnika zanim pomidory stracą swój kształt.
  8. Sparz szczypiorek i wysusz ręcznikiem kuchennym. Namocz papier ryżowy, aż zrobi się giętki. Nałóż warzywa i zwiąż sakiewkę szczypiorkiem.
  9. Ułóż sakiewki na talerzu. Wyciągnij przepiórki z piekarnika. Odwiń nóżki i skrzydełka z folii aluminiowej (UWAGA! Postaraj się przy tym nie poparzyć!). Ułóż przepiórkę koło sakiewek i… Bon Appétit!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reklamy

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s