Łosoś w pistacjach na zielonych szparagach z sosem awokado.

O łososiu pisałam już ostatnio, wspominając, że daje wiele możliwości łączenia smaków. Aby to udowodnić przedstawiam Ci kolejny przepis z łososiem, tym razem nie w pomarańczowej, a w zielonej odsłonie. Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu.

łosoś z pistacjami1

Czas: 45 min

Składniki (na 1 porcję):

  • 200 g filetu z łososia
  • 1 limonka
  • 100 g pistacji
  • 6-8 szparag
  • awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik do nagrzania na 180 stopni (góra – dół – termoobieg) lub 200 stopni (góra – dół)
  2. Obierz pistacje i wrzuć do blendera, przekrój limonkę i dodaj kilka kropel soku do pistacji, a następnie włącz blender. Pistacje powinny być lekko przemielone, a nie całkiem starte na proszek.
  3. Łososia opłucz pod zimną wodą i przetnij na pół i włóż do naczynia żaroodpornego. W miseczce zmieszaj sok z niewyciskanej jeszcze połowy limonki z oliwą, odrobiną soli i pieprzu. Dodaj też trochę startej skórki limonki.
  4. Oblej łososia zalewą na następnie obsyp pistacjami i dociśnij je mocno ręką, tak aby przywarły do ryby. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 18 min, po czym zdejmij nakrycie  z folii i dopiecz jeszcze 2 min.
  5. Poułamuj zdrewniałe końce szparag, umyj je dokładnie pod zimną wodą, ususz, a następnie usmaż na patelni grillowej lub w opiekaczu, delikatnie oprószając je solą, aż staną się miękkie.
  6. Międzyczasie obierz awokado i wyciągnij pestkę. Obierz też ząbek czosnku. Wrzuć awokado, czosnek do blendera. wyciśnij pozostały sok z limonki, dodaj łyżkę jogurtu (jak sos będzie za gęsty, możesz dodać jeszcze jedną łyżkę) i zmiksuj wszystko dokładnie.
  7. Szparagi ułóż równo na talerzu, łyżeczką nabierając sos zrób na nich gzygzak, następnie połóż na nie upieczonego łososia. Smacznego!

łosoś z pistacjami

łosoś z pistacjami3

łosoś z pistacjami2

 

 

Reklamy

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s