Łosoś w pomarańczach na puree z marchewki z fasolką szparagową.

Łosoś to ryba, którą łatwo przygotować, świetnie się komponuje z wieloma warzywami, przyprawami i owocami, co daje duże możliwości w kwestii jego przygotowania, a co za tym idzie, trudno się nim znudzić. Mój przepis na łososia w pomarańczach to dzieło przypadku. Kupiłam łososia, aby standardowo go upiec na grillu, ale spojrzałam na 2 pomarańcze leżące w misce z owocami i stwierdziłam, że można troszkę poeksperymentować. Wyszło pysznie, więc polecam zarówno ten przepis, jak i samodzielne eksperymentowanie w kuchni :)

losos w pomaranczach3

Czas: 40 min

Składniki (na 2 porcje):

  • 2x dzwonko z łososia
  • garść fioletowej fasolki szparagowej (ew. zielonej)
  • 3 marchewki
  • papryczka chilli
  • 2 pomarańcze
  • kolorowy pieprz
  • sól
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • szczypta cukru
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Poucinaj końcówki fasolki szparagowej, opłucz pod zimną wodą, a następnie wrzuć do garnka z odrobiną soli i szczyptą cukru i gotuj przez 25 min. Fioletowa fasolka w czasie gotowania zmienia kolor na zielony.
  2. Włącz piekarnik, aby się nagrzał do 180 stopni (góra – dół – termoobieg) lub 200 stopni (góra – dół).
  3. Podczas gdy fasolka się gotuje, do miski lub głębokiego talerza wyciśnij sok z połówki pomarańczy, dodaj olej z pestek winogron, trochę soli i pieprzu. Łososia opłucz w zimnej wodzie, a następnie włóż do talerza i natrzyj zalewą.
  4. Odstaw łososia w zalewie i w tym czasie obierz marchewki, a następnie wstaw do ugotowania na tak długo, aż będą miękkie.
  5. Gdy marchewki i fasolka się gotują, przełóż łososia do naczynia żaroodpornego i oblej odrobiną zalewy (nie wylewaj całej, tylko trochę). Obierz jedną z pomarańczy, pokrój na plastry i ułóż na łososiu. Przykryj naczynie przykrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 15 min.
  6. Z papryczki chilli usuń pestki, a następnie utnij z niej 3 cm. Ugotowaną marchewkę zmiksuj blenderem z chilli i sokiem z pozostałej połówki pomarańczy.
  7. Odcedź fasolkę i pokrój na mniejsze kawałki.
  8. Odsłoń łososia i pozostaw w piekarniku na 3-6 min. aby się lekko podpiekł z góry.
  9. Obwiąż fasolkę szczypiorkiem i połóż na talerzy, następnie wyłóż puree z marchewki i na nim połóż łososia z pomarańczami. Gotowe!

losos w pomaranczach2

losos w pomaranczach losos w pomaranczach1

Reklamy

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s