Tarta ze śliwkami.

Bardzo lubię tarty, zarówno na słono, jak i na słodko. Przygotowanie spodu nie należy do trudnych, a prawdopodobieństwo zakalca jest bliskie zeru. Jak już się go przygotuje, to można dać ponieść się fantazji z kremami, owocami, musami itd. Na sam początek napiszę Ci jak przygotować tartę ze śliwkami, dlatego, że jest to jedna z najłatwiejszych i najsmaczniejszych wersji na słodko. Poza tym mamy sezon na śliwki, a tarty ze świeżymi owocami zawsze wychodzą lepiej niż z mrożonymi.

 

ciacho2

Czas:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła (schłodzonego)
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko
  • zimna woda

Składniki na nadzienie:

  • 15-20 śliwek (w zależności od wielkości)
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie ciasta:

  1. Formę do tarty dokładnie posmarować masłem.
  2. Mąkę przesiej do miski.
  3. Masło wyjęte z lodówki posiekaj możliwie jak najdrobniej nożem i wrzuć do miski z mąką.
  4. Dodaj sól i cukier i dokładnie wyrabiaj ciasto rękoma, aby wszystkie składniki się wymieszały. Jeżeli chcesz aby spód ciasta udawał ciasto półfrancuskie, zamiast po prostu ugniatać, rozcieraj składniki między kciukiem a pozostałymi palcami, tworząc jakby płatki.
  5. Kiedy wszystkie składniki się połączą, wbij całe jajko i ugniataj ciasto. Ciasto powinno być lekko wilgotne i się kleić, ale nie aż tak aby zostawało na palcach. Jeżeli ciasto jest za suche dolej odrobinę zimnej wody, jeżeli na wilgotne, dodaj mąki. Rozcieraj ciasto między palcami, a jak składniki się połączą utwórz z niego kulę (ale nie zbijaj jej za mocno).
  6. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na min. 2 godziny. Jeżeli masz mało czasu, możesz włożyć ciasto na pół godziny do zamrażarki, tylko uważaj aby się nie zamroziło.
  7. Włącz piekarnik góra – dół – termoobieg na 180 stopni, lub bez termoobiegu na 200 stopni, aby się nagrzał.
  8. Kiedy ciasto się chłodzi przygotuj nadzienie (przepis poniżej).
  9. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki/zamrażarki. dokładnie je rozwałkuj. Ja układam na blacie folię spożywczą i na niej wałkuję ciasto, bo łatwiej je później przełożyć do formy do pieczenia. Jak ciasto klei się do wałka, możesz posypać je mąką. Gdy powstanie duży owalny placek, grubości ok. 0,5 cm, włóż rękę pod folię i obracając do góry nogami przełóż je do formy.
  10. Dociskając rękoma dopasuj ciasto do formy, po czym zdejmij folię i oderwij wystające fragmenty ciasta. Gdy ciasta zostanie sporo (w zależności od wielkości formy) możesz je owinąć folią i zamrozić.
  11. Dokładnie nakłuwaj ciasto widelcem, pamiętaj aby również na brzegach.
  12. Włóż ciasto do piekarnika na 15 min (różne piekarniki różnie grzeją, więc jakby ciasto zaczęło się za przypiekać wyciągnij je wcześniej, a jakby było jeszcze całkiem jasne zostaw w piekarniku nieco dłużej).
  13. Wyciągnij ciasto aby się przestudziło, ale nie wyłączaj jeszcze piekarnika.
  14. Jak ciasto będzie już lekko ciepłe wyłóż na nie upieczone śliwki. Wykładaj je łyżką cedzakową aby odsączyć nadmiar soku.
  15. Włóż ciasto jeszcze raz do piekarnika na 3-5 min, aby ranty się nieco zarumieniły, a ciasto się przegryzło z nadzieniem.
  16. Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych lub już po wystudzeniu. Przechowywać w lodówce.

Przygotowanie nadzienia:

  1. Śliwki dokładnie umyj, pourywaj ogonki i powyciągaj pestki. Pokrój na ćwiartki.
  2. Wrzuć pokrojone śliwki do naczynia żaroodpornego i oprósz cukrem (ilość cukru zależy od słodkości samych śliwek i od twoich preferencji).
  3. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika (nie musi być już rozgrzany, może dopiero się grzać) na 30 – 40 min.
  4. Zdejmij folię aluminiową i dopiecz jeszcze 5 min.
  5. Wyciągnij śliwki z piekarnika i odstaw aby się nieco przestudziły przed wyłożeniem na ciasto.

ciacho1

ciacho4

ciacho3

Reklamy

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s