Croissant z truskawkami.

Mam też coś dla miłośników francuskiego śniadania – croissant z truskawkami, a do tego koktajl truskawkowo-malinowy i espresso z lodem. Prawda, że brzmi pysznie? Jakby jeszcze tego było mało, jest to śniadanie banalne w przygotowaniu.

20140619_161835


Czas: 5 min

Składniki na jedną porcję:

  • 1 croissant
  • 200 g truskawek
  • 50 g malin
  • woda
  • kawa
  • kostki lodu

Przygotowanie:

  1. 4 duże lub 5 małych truskawek pokrój na plasterki.
  2. Pozostałe truskawki wrzuć do blendera, razem z malinami i wodą (ilość wody zależy od tego czy wolisz bardziej czy mniej gęsty koktajl) i zmiksuj wszystko razem.
  3. Croissant przekrój wzdłuż na pół i podgrzej (opcjonalnie) w tosterze.
  4. Koktajl przelej do szklanki, a pokrojone truskawki poukładaj na croissancie.
  5. Przygotuj mocną, czarną kawę i wrzuć do niej 4 kostki lodu.

Smacznego!

20140619_161739

20140619_161715   1403270294163

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Croissant z truskawkami.

    1. Oczywiście :) Zacznijmy od chleba. Najzdrowszym chlebem jest ten, który upieczemy sami w domu. Przepis można zaczerpnąć np. ze strony: http://przepisnachleb.pl/. Ewentualnie chleb można zakupić, ale warto zwrócić uwagę na to, z czego został wykonany. Generalnie przy kupnych chlebach zazwyczaj jest tak, że im krótsza lista składników tym jest zdrowszy. Teraz kolej na żółty ser. Odmian serów żółtych jest wiele i dużo zależy od naszego gustu. Generalnie jednak, jeżeli masz ochotę na łagodny w smaku ser polecam goudę lub edam. Jeżeli wolisz bardziej wyrazisty smak polecam np. cheddar.
      Teraz przygotowanie: kroisz kromkę chleba, smarujesz masłem lub nie (wedle uznania), kroisz plasterek sera (miękkie sery łatwiej kroi się nożem z dziurkami, wtedy ser się do niego nie klei, z kolei twarde najłatwiej kroi się specjalną łopatką do sera) i kładziesz ser na kanapkę – gotowe! Jeżeli chcesz urozmaicić swoje danie, to kanapkę można przykryć drugą kromką chleba i zapiec lub dodać inne składniki, np. pomidor i kiełki rzodkiewki lub drobno siekane orzechy włoskie.
      W kwestii herbaty, możemy zakupić herbatę sypaną i osobno torebki, lub herbatę ekspresową. Osobiście polecam pierwszą opcję. Z serem dobrze będą się komponować herbaty o lekko owocowym posmaku, np. z żurawiną, grejpfrutem lub jabłkiem. Owocowe herbaty najlepiej zalewać wodą o temperaturze 95 stopni i parzyć je przez 5-8 min.

      Polubienie

Komentarze

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s